Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου 2015

Από τις 16 έως τις 18 Ιούνη 2015 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Ροτόντας το 5ο Ελευθεριακό Φεστιβάλ Βιβλίου. Είναι η συνέ­χεια του 4ου βαλκανικού αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου, που πραγματο­ποιήθηκε στον ίδιο χώρο τον Μάιο του 2009 και του 1ου, του 2ου και του 3ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματο­ποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2010, του 2013 και του 2014. Το κεντρικό θέμα του βαλκανικού φεστιβάλ ήταν «από τα βαλκάνια της εκμετάλλευσης και του εθνικισμού στα βαλκάνια της αλληλεγ­ης και των αγώνων», ενώ το κεντρικό θέμα του 1ου ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου ήταν «ΚΡΙΣΗ: αφορμή για λεηλασία και μέθοδος δια­κυβέρνησης ή αφετηρία ολικής ρήξης και κοινωνικής αυτοθέσμισης;». Στα ελευθεριακά φεστιβάλ βιβλίου στη Ροτόντα έχουν μιλήσει ση­μαντικοί διεθνείς συγγραφείς, όπως ο George Caffentzis, ο Martin Lux, ο Massimo de Angelis και ο David Graeber, έχουν παρουσιαστεί διε­θνείς ελευθεριακές εκδόσεις, έχουν αναπτυχθεί θέματα όπως η φύση της καπιταλιστικής «κρίσης», η εργατική αυτοδιαχείριση, οι αγώνες των μεταναστών/τριών, ο αντιφασισμός, ο αγώνας των ζαπατίστας, η αντιψυχιατρική, η βαλκανική αλληλεγγύη (με ομιλίες συντρόφων από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και τη Βουλγαρία) κ.ά.

Φέτος παρουσιάζουμε 7 νέες εκδόσεις που αφορούν θέματα ζωτικά για τη σύγχρονη ελευθεριακή πράξη και κριτική και φιλοξενούμε τη Silvia Federici και συντρόφους/ισσες από τη Βουλγαρία.

Δημιουργούμε έναν χώρο προσωρινά ελεύθερο από το κράτος και την αγορά, ένα χώρο συνάντησης, συζήτησης και κριτικής, από τον οποίο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η λογοτεχνία και η μουσική. Η έκθεση βιβλίων ξεκινά στις 6.00 μμ. Και οι τρεις ημέρες θα κλεί­σουν με μουσικά σχήματα στο πνεύμα της επανοικειοποίησης των δη­μόσιων χώρων ως τόπων συνάντησης, αντίστασης και δημιουργίας. Αυτονόητο είναι ότι προσκαλούνται να συμμετάσχουν εκθέτοντας το έντυπο υλικό τους άτομα και συλλογικότητες που κρίνουν ως σημα­ντική τη σταθερή διοργάνωση ενός ελευθεριακού φεστιβάλ βιβλίου.

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ

Δείτε το πρόγραμμα σε μορφή pdf

ρωμαϊκή αγορά | 20-21-22 Ιούνη